Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

Verslag en foto's

zaterdag 10 december 2016

Vrijdag rond 14 uur gingen we iedereen wegbrengen naar de gastgezinnen. Er waren twee busjes dus de groep was gesplitst. Nairobi is behoorlijk groot en druk. De reis naar de gastgezinnen duurde veel langer dan we dachten. Judith en Elyne kwamen pas om half 7 als laatste van ons busje aan bij het gastgezin. Eerst was het beetje onwennig maar nadat we begonnen met de maaltijd was het ijs gebroken. Vooral toen er werd voorgesteld om naar een Masai bruiloft te gaan.

Zaterdagmorgen was vroeg het ontbijt aangezien we 3,5 uur moesten rijden. Natuurlijk gaat alles op z'n Afrikaans, waardoor we later aankwamen dan de bedoeling was. Maar uiteindelijk viel dit wel mee aangezien de bruiloft om 10.00 uur zou beginnen maar dit begon pas 12.30 uur, lekker Afrikaans. Het was een hele ervaring deze bruiloft, er waren 1000 mensen. Grotendeels waren er Masai mensen, maar er waren ook belangrijke politieke leiders aanwezig!
Nadat we 2,5 uur de bruiloft hadden meegemaakt, zijn we weggegaan aangezien alles zo erg uitliep. De bruiloft was vlakbij de grens van Tanzania. Hier wat geluncht inmiddels was het al 16.30 uur ook weer lekker Afrikaans! En nu we toch bij de grens waren gingen we lopend de grens over naar Tanzania! Jawel wij zijn toch echt ook in Tanzania geweest. De terugreis genoten van het prachtige landschap en de mooie zonsondergang. Na dik 3,5 uur rijden kwamen we 's avonds laat weer aan in Nairobi.

Zondagochtend naar een kerkdienst geweest. Dit was best spectaculair want dit werd opgenomen voor TV. Er was een koor van zo'n 50 mensen die kerstliederen gingen zingen. Best een apart idee: Kerstliedjes zingen terwijl het 25 graden is buiten! Na deze lange kerkdienst (2,5 uur), heerlijk pizza gegeten en naar de Universiteit van Nairobi geweest.

s' Middags kwamen we allemaal weer terug in het Roussel House. Dit voelde toch echt als thuiskomen. Fijn om alle verhalen van elkaar te horen. Er zijn grote verschillen in wat mensen hebben meegemaakt en waar iedereen terecht is gekomen. Uiteindelijk zijn we dankbaar dat God ervoor gezorgd heeft dat we allemaal veilig terug zijn gekomen!

 

Vanuit een ander gastgezin kwam het volgende:

Karina en ik (Henrianne) werden als eerste afgezet bij het gastgezin. We hebben het weekend doorgebracht in een heel warm en liefdevol gezin met drie kinderen van 10, 7 en 4 jaar. 's Avonds hebben we gezamenlijk spelletjes gedaan en een familiefilm gekeken.

Zaterdag zijn we te gast geweest bij een Keniaanse bruiloft! Er werd veel gedanst, gezongen en geklapt, heel bijzonder om een keer mee te maken. We hadden vanwege onze blanke huidskleur veel bekijks, de kinderen staarden ons met grote ogen aan en mensen wilden selfies met ons maken. Gelukkig werd de aandacht verplaatst toen de trouwauto het terrein opkwam onder luid gezang en gedans door de vrouwen. Na de trouwdienst (van 2,5 uur...) zijn we naar een grote markt gereden om nog wat fruit en souvenirs te kopen en zijn we op bezoek geweest bij een familielid voor een lekker (ahum) kop Keniaanse thee.

Zondagochtend moesten we vroeg op om naar de kerkdienst te gaan. Het was swingend en feestelijk, lekker op z'n Afrikaans met zelfs een groot koor erbij. We hebben de middag doorgebracht bij de familie van het gezin in een groot en luxe huis. We zouden om 14.00 uur opgehaald worden, maar, zoals wel vaker in Afrika, konden we uiteindelijk om half vijf met de taxi terug naar Roussel House.

Slapen in een stapelbed of op een matras op de grond.

Traditionele bruiloften worden gehouden. Soms moet een bruidschat later worden verrekend.

In de kerk wordt het huwelijk op een Christelijke manier ingezegend.

En natuurlijk moeten de buitenlandse gasten met het bruispaar op de foto.

Sommige studenten zijn besmet met het Masai-"virius", ze nemen spontaan enkele gebruiken over.

Andere studenten begonnen de dag rustig in het gezin.

Op de markt is er veel te zien en natuurlijk ook te kopen.

En 's zondags natuurlijk op naar de kerk.

De diensten verschilden enorm onderling.