Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

9 december 2015

Vandaag zijn we vertrokken van Narok naar Nairobi.
We zijn als academie-groepjes verdeeld, waardoor we binnen onze specialiteit ons meer konden verdiepen in hoe ons werk in Kenia plaatsvindt.

Hieronder schrijven per groepje een kort verslag:

Bezoek kliniek

Vandaag zijn we met de 3 nurses naar een kliniek geweest.

Het was een kleine kliniek waar een arts, een verpleegkundige een laborant, een tandarts en een apotheker werken. Wij hebben deze arts gesproken over de gang van zaken,  bijvoorbeeld over vaccinaties, preventie en voorlichting. Wat deze arts ook vertelde was dat de verpleegkundige hier heel veel zelf mag doen. Bijvoorbeeld diagnosticeren en medicatie uitschrijven. Vonden wij wel interessant.

Dus misschien carrière in Afrika? Verder  hebben we de kliniek mogen zien. Het was een leuke, interessante middag!

 

Bezoek aan Mary Faith

Vandaag hebben we van sociale studies (SPH & MWD studenten)een tehuis bezocht voor kinderen die mishandeld of misbruikt zijn. In een wijk in Nairobi werden we afgezet door de jeep. Eenmaal door het hek van het tehuis werden we overspoeld door handjes, namen en high five’s. Door de directrice werden we rondgeleid door het kleine gebouw met 4 kamers, waar 45 kinderen wonen op dit moment (ook het aantal bedden was niet groot, gemiddeld slapen kinderen met z’n vieren op 1 bed).

Mary, naar wie de organisatie genoemd is, heeft  in 2004 dit tehuis opgericht om kinderen uit een situatie van mishandeling en misbruik te kunnen halen. Dit vind vaak plaats in huishoudelijke kringen en is hierdoor geen veilige plek meer voor hen. Mary vertelde ons verhalen over de kinderen die zij hier heeft opgevangen.

 

Nadat ze een verhaal over de uithuisplaatsing van een kind had verteld, werd dit kind naar onze kamer geroepen, zodat we het kind konden ontmoeten. Bij een jongetje werden zelfs zijn verwondingen aan ons getoond. Deze verwondingen waren heftig om te zien. Na het vertellen van de verhalen werden we in groepen opgedeeld om verder te kletsen met de kinderen die er wonen.

Als afscheid hebben de meiden voor ons gedanst en gezongen. Al met al was het een indrukwekkend bezoek!

 

Bezoek aan Youth TV

Kor, Rachell en Tabitha hebben vanmorgen de Tv-studio van Youth TV bezocht. De organisatie is opgezet door de jeugd en wilde een bijdrage leveren aan het leven van kinderen en tieners.

De CEO, Robert Kamanja, vertelde ons over het bedrijf en de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen. Youth tv was opgericht in 2013, en sinds maart 2015 begon de zender pas echt goed te lopen. Omdat de Keniaanse bevolking nog weinig weet over de jeugd, vonden ze het een gouden kans om deze zender te beginnen.

Naast het voorzien van nieuws, bieden ze ook een platform aan voor tieners met talent, jonge ondernemers en edutainment. De visie van het bedrijf is om een instrument voor de jeugd te zijn op weg naar de Keniaanse doelstelling van 2030.

Naar de buitenwereld toe is de zender erg interactief. Zo gebruiken ze social media voor feedback, dit om echt uit te kunnen zenden wat de jeugd van ze verlangt.

Bezoek bedrijf Nairobi

Met de BKM en HRM studenten zijn wij naar een bedrijf geweest in Nairobi. Ondernemer Mark is de eigenaar van het bedrijf Upande.

Mark is als kind opgegroeid in Kenia, omdat zijn ouders zendelingen waren. Doordat Mark grotendeels in Kenia is opgevoed, was voor hem de stap makkelijk om in Kenia zijn bedrijf te beginnen. Op dit moment is het bedrijf 6 jaar oud en heeft het 10 medewerkers. Upande is een bedrijf dat services ontwikkeld op het gebied van geografische informatie systemen. Denk bijvoorbeeld aan een berekening hoeveel dieren er kunnen en mogen leven in het masai mara gebied.

Voor ons als HRM en BKM studenten was het erg interessant om te zien hoe Mark omgaat met de andere cultuur. Waar wij als studenten ons nog wel eens aan irriteren lijkt daar de normaalste zaak van de wereld en moet je mee dealen. Een leuke en leerzame middag!

Op de terugweg kwamen door een heel andere wijk van Nairobi.

De matatu's zijn kleurrijk en met vele teksten versierd.

's Avonds hebben we nog heerlijk gezongen. Om tien uur werden we door moeder overste gemaand om te stoppen. Per slot van rekening moeten andere gasten ook slapen. -:)