Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

3 december 2015

Ons ontbijt startte met wat brood en één potje jam voor welgeteld 26 personen. Met daarnaast een soort van lekkere worstjes en wat zoete aardappels.

 

Na de ‘goedemorgen gesprekjes’ gingen we vol goede moed op weg naar het weeshuis nabij Kirinyaga.

Alles ging voorspoedig, totdat de bus in een laatste bocht voor aankomst vast kwam te zitten in de modder. Met rokende banden en met behulp van enkele stenen werd de bus uit zijn benarde positie bevrijd.

 

Eenmaal binnen werden we ontvangen met melk, oploskoffie, melkthee (Afrikaanse thee) en chocomel. Verder was er gezorgd voor cupcakes, bananen, biscuitjes, en lekkere koude zoete aardappels.

Toen kregen we een introductie van de moederoverste van het jongensweeshuis. Dit is opgezet vanuit de Anglicaanse kerk. In dit weeshuis worden naast wezen ook jongens opgenomen waarvan de ouders niet capabel genoeg zijn om voor hen te zorgen. Na deze introductie werd er een uitgebreide voorstelronde ingezet waarin iedereen zich weer met naam en opleiding mocht introduceren.

Omdat iedereen er een beetje als een zoutzak bijzat, hebben we onder leiding van moederoverste een paar activerende sportoefeningen ondernomen.

Vervolgens kregen we een kort optreden van het zogenoemde jongenskoor.

Hierna waren wij aan de beurt en hebben wij de Kenianen het Wilhelmus en het eerder geleerde Swahili-liedje als ware Hollanders toegezongen. Waarop luid applaus en positief gefluit volgde!

Daarna was er even gedoe rondom de planning en werd de tijd opgevuld met wat Afrikaanse raadsels/grappen. We hebben ons sociaal wenselijk gedragen door middel van het inzetten van de glimlach.

Daarop volgde een rondleiding. Vol goede moed volgden we onze moederoverste die ons alle hoekjes en gaatjes liet zien van de gebouwen.

We kregen ook een kijkje in de slaapkamers van de jongens.

De vocational school kreeg ook aller aandacht.

Na alle gebouwen te hebben bekeken ging de rondleiding verder op het terrein.

Met als toetje een wandeling door de suikerriet en de rijstvelden.

Daarna werd ons rond 3 uur de lunch voorgeschoteld en konden we onze magen weer bijvullen. Hierbij hebben we ontdekt dat het voedselassortiment in Kenia niet zo groot is. The same menu as always: Rijst, watermeloen, aardappels en goulash-achtige-substantie.

 

Daarna was het tijd voor de interland Kenia-Nederland. Deze werd gespeeld op het zandveld bij het weeshuis. Hierbij werden de Nederlandse leeuwen versterkt door een Keniaanse strijder genaamd Dennis (één van onze reisleiders). Het was een mooie, vriendelijke, harde, strijdluchtige, fenomenale en bovenal uitputtende wedstrijd. Hier kan het Nederlandse elftal nog wat van leren! Al hebben we wel nét verloren. Uit barmhartigheid gunden we de Kenianen een extra doelpunt en werd het 5-4 in het voordeel van onze Keniaanse vrienden.

Tot slot de gebruikelijke groepsfoto als herinnering.

 

Op onze terugreis naar ons glorieuze vakantiepark stopten we onderweg nog even bij een supermarkt om onze magen te vullen met westerse lekkernijen.

Na het avondeten hebben we met z’n allen de verjaardag van St. Nicolaas gevierd.

Weliswaar twee dagen te vroeg, maar ondanks zijn drukke schema heeft hij ons niet stilletjes gepasseerd.

Iedereen had één cadeautje gekocht en die hebben we op onze pakjesavond door middel van ‘het dobbelspel’ verdeeld. Vanwege ons Keniaans dieet konden we de oer-Hollandse kruidnoten extra waarderen.

Daarna hadden we de vrijheid om naar bed te gaan of een spel te doen.