Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

29 november 2015

Vandaag zijn we naar de Redeemed Gospel Church geweest. Deze kerk ligt aan de rand van een grote sloppenwijk Mathare. Omdat we naar de kerk gingen, hadden we onze kleding aangepast.

 

Om kwart voor 9 vertrokken we naar de sloppenwijken. De rit zat vol met nieuwe indrukken van Nairobi. Onderweg is er een groot verschil te zien tussen arm en rijk.

Na een klein uurtje kwamen we aan bij de kerk. Direct vanuit de auto kregen we al veel ‘high-fives’ van de kinderen.

De kerk staat in de sloppenwijk Mathare.

We werden welkom geheten door de pastors van de kerk.

Hierna gingen we naar binnen. De dominee was op dat moment nog bezig met een bijbelstudie.

Hierna gingen we met elkaar zingen. Eerst een heel aantal liedjes in het Swahilli en daarna wat liedjes in het Engels.

Dit ging onder begeleiding van een swingende band met een drummer, gitarist en zeer goede pianist. Tijdens de dienst was er af en toe ook sprake van een kleine lichtshow. Dit was niet persé voorgeprogrammeerd maar meer een gevolg van plaatselijke lichtelijke stroomstoring.

Na de samenzang werd ons gevraagd om een aantal liederen te zingen. We zongen: How great is our God, King of Kings en ons geleerde lied in het Swahili. Dit kon de gemeente erg waarderen. 

De preek van de dominee daarna was kort maar krachtig. Dit kwam omdat hij de avond ervoor een bruiloft had begeleid. De preek ging over Freedom (vrijheid). Ware vrijheid kan bereikt worden door drie zaken:
- Het proces van geloven in God’s woord.
- Het zijn van een student van Jezus. Zoals de dominee zei: ‘One chapter each day will keep the devil away.’ Daarbij doelde hij uiteraard op het lezen van de bijbel.
- Het kennen van de waarheid: Jezus.

 

Na de preek gingen we naar een gezamenlijk ruimte waar voor ons een lunch werd geserveerd. Het voelde voor sommigen van ons ergens wrang om eten te krijgen van mensen die het zelf totaal niet breed hebben. Daarnaast hadden sommige ook nog wat last van wat ‘lange tanden’. Dat wil zeggen dat sommige wat bang waren om het voedsel naar binnen te werken omdat ze bang waren voor voedselvergiftiging. Echter was dit vooral een psychisch gebeuren en hebben de meeste hun bordje keurig opgegeten.

Na de lunch konden we naar verhalen luisteren van de mensen die daadwerkelijk in de sloppen zijn opgegroeid. Deze verhalen waren erg aangrijpend.

Een van de mensen die later aan kwam schuiven was Pastor Joel. Hij is zelf in de sloppenwijk opgegroeid en is nu al enige tijd verbonden aan de kerk. Op de site van TEAR vertelt hij ook zijn verhaal: https://www.tear.nl/berichten/maak-kennis-met-pastor-joel ;  zie ook de YouTube-film: https://www.youtube.com/watch?v=DWlUizBoNHY

Daarna vertrokken we weer richting huis. Door de drukke winkelstraten heen kwamen we uiteindelijk weer terug op de thuisbasis. Hier vierden we nogmaals de verjaardag van onze jarige in onze middag: mevrouw Tabita! 21 jaar! Officieel volwassen. Naast de felicitaties ‘s ochtends werd de jarige bij het avondeten nog getrakteerd op een mooie banaan met kaarsjes.

 

Er stond oorspronkelijk nog een film op het programma maar deze film was niet beschikbaar. Omdat het energieniveau van iedereen niet meer in opperste staat was is er gekozen voor een vrije avond.

Bepaalde gingen wat eerder slapen, anderen (met name de ladies) hadden mooie gesprekken over hoe hun relaties begonnen, anderen gaven weer de voorkeur voor een spelletje. Iedereen blij.