Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

3 december 2014

Vandaag ging de wekker al vroeg. Om half zeven werden we verwacht aan de ontbijttafel, omdat we om zeven uur vertrokken richting Kirinyaga.
Tijdens de rit naar Kirinyaga viel ons op dat het platteland niet zo armoedig oogt als bepaalde wijken in Nairobi zelf, het lijkt schoner en de huizen bestaan niet allemaal uit golfplaten. De rit duurde zo’n vier uur om op de plaats van bestemming te komen, maar tussendoor hadden we ook nog een tussenstop bij een ‘restaurant’. Daar werden we warm ontvangen met Keniaanse thee (heel veel melk en een klein beetje thee) en een soort appelflapvormige versnapering. O ja, grappig detail, het was een restaurant die kip serveerde. De kippen stonden voor het restaurant al gereed.
Daarna bezochten we twee boeren. Eerst werden we meegenomen naar een tilapia-visvijver, die de gemeenschap zelfstandig had opgezet. Ook hebben we bananenbomen, avocado bomen, passievruchtstruiken, mangobomen, macadamianoten en koffiebonen van dichtbij mogen bewonderen. Dat was een hele belevenis. De boeren die we spraken, vertelden trots over hun oogstresultaten en wat ze betekenden voor de gemeenschap rondom hen. 
Vervolgens bezochten we een irrigatieproject van CCMP (church community mobilisation process). Geweldig om te zien hoe men de oost kan verbeteren door een betere watertoevoer.
De Afrikaanse klei hoopte zich tijdens het lopen steeds meer op onder onze schoenen. Voordat we de bus ingingen, was het schoenenpoetsen geblazen.
Na dit bezoek gingen we op weg naar een theefabriek. Hier hebben we een rondleiding gekregen waarin het hele proces van theeverwerking werd uitgelegd. Toen snel door naar de kerk om onze late lunch te nuttigen, want inmiddels was het al tien voor zes. Na het ritueel van het afscheid-nemen en elkaar bedanken reisden we verder naar ons nieuwe guesthouse, waar de kamers werden verdeeld. Tenslotte kregen we daar een maaltijd en zochten we daarna moe van alle indrukken onze kamers op. Het was een erg drukke dag, gelukkig kunnen we morgen uitslapen…

Op weg naar de boeren: hoe werken ontwikkelingssamenwerkingsprojecten op het platteland. 

Lokale boeren leggen uit hoe zij met relatief weinig middelen de gemeenschap verbeteren en versterken. 

Een voorbeeld van rurale ontwikkeling is het bouwen van een dam en een irrigatiebuis over 10 km, waardoor boeren meer toegang krijgen tot water voor hun gewassen. 

Een ander initiatief is de aanleg van een visvijver, waardoor de boeren alternatieve inkomsten genereren.

Afrikaanse klei plakt behoorlijk aan je voeten; sommigen van ons groeiden meer dan een cm.

 

We kregen allerlei producten mee uit het veld. 

Vanuit onze kant boden we een kadootje aan als bewijs van onze dank voor alle uitleg. 

Het bezoek aan de theefabriek was indrukwekkend en lang.

Thee proeven en kiezen welke de lekkerste is of het minst wrang.

In deze onafgebouwde kerk kregen we een late lunch aangeboden.

We proefden Afrikaans voedsel, iets wat de lokale vrouwen voor ons hadden klaargemaakt. 

Na een lange dag heerlijk slapen in een Afrikaanse hut, met of zonder gekko's.