Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

5 december 2013

Het was nog vroeg als we de dag beginnen me de “good morning gesprekken”.  Nog wat slaperig want niet iedereen heeft lekker geslapen. De meesten moesten nog even wennen aan de nieuwe omgeving. Na een stevig ontbijt, vertrekken we richting het CCMP-project in Kirinyaga in de buurt van de Mount Kenya. Het was jammer dat we de berg niet te zien kregen vanwege de laaghangende bewolking.

Het is een paar uur rijden, maar we genieten van het Keniaanse landschap. Plantages worden afgewisseld door kleine dorpjes, waar de meeste bewoners met verbazing naar ons kijken.
Na ongeveer 1,5  uur zijn we in het projectgebied aangekomen, Het is half elf , maar er staat al een uitgebreide maaltijd voor ons klaar. “We like to eat, that’s why we’re so big...”.
We worden ontvangen in een half afgebouwde kerk, waar ze nog druk aan het werk zijn om het af te maken. Om de ruimte wat op te vrolijken hangen er wat tekeningen van de natuur.
Na de maaltijd krijgen we uitleg over het project. Vanuit Bijbelstudies wil men ”community development” toepassen op het dagelijkse leven.  “Bible studies teach you show to work together…”.  Ze zijn gestart met projecten zoals het kweken van champignons, die verkocht worden op de markt. Verder zijn er ook thee- en koffieplantages en worden er verschillende soorten groente verbouwd. Een bijzonder project, het gaf inzicht hoe de mensen zelf willen werken aan hun “community”.

We vervolgen onze weg eerst met de bus, daarna moeten we een steile helling af, tussen het prikkeldraad door, voordat we bij het waterproject zijn. De mensen, die betrokken zijn bij het project hebben een dam aangelegd om een deel van het water van de Mount Kenia op te vangen. Deze berg zorgt voor goede aanvoer van water ook tijdens de droge tijd. Vanaf de dam is er een waterpijp aangelegd, die ervoor zorgt dat de mensen in het dorp stromend water hebben.

Om 4 uur komen we aan bij het laatste bezoek: het weeshuis. Een huis speciaal voor jongens, die de mogelijkheid krijgen om naar school te gaan. Hun verblijf in het huis wordt afgewisseld met een bezoek aan familieleden om ze zo weer in de “community” te integreren.
We plantten papajabomen, die van sommigen zelfs een eigen naam krijgen. Daarna was het tijd voor een potje voetbal: de Kenianen tegen de Nederlanders. Waarbij de Nederlanders “support” kregen van de vrouwen aan de zijlijn.
Na een gelijke stand gingen we voor het winnende doelpunt. Nederland behaalde uiteindelijk de overwinning. Na de wedstrijd werd er gedankt voor de mooie wedstrijd. Voor de Keniaanse jongens die te jong waren om te voetballen, werden ballonnen uitgedeeld, waar enthousiast mee gespeeld werd. Uitgeput kreeg het winnende team na afloop een kop thee met een muffin. Daarna was het tijd om afscheid te nemen van deze geweldige jongens/kinderen.

Terug in de guesthouse werden we verrast met patat en avondeten. Ook in Kenia lieten we “het heerlijk avondje”  niet aan ons voorbij gaan. Bij het kampvuur hebben we Sinterklaas gevierd inclusief gedicht en pepernoten. We hebben de traditie aan de Kenianen uitgelegd en zittend aan het kampvuur hebben we de dag afgesloten onder het genot van frisdrank en échte pepernoten.

ons verblijf in de Christian Retreatcentre Shunem... 

onderweg naar het projectgebied is er allerhande vervoer...

het Church and Communities Mobilisation Process (CCMP-project) bij Kirinyaga

de champignonteelt bij het CCMP-project...

het project ligt midden in de thee- en koffieplantages bij Kirinyaga...

theeplukken is zwaar werk...

koffiebonen, die we zelf plukten...

op weg naar het waterproject van de CCMP bij Kirinyaga in de buurt van de Mount Kenya....

onder de indruk van wat een dorpsgemeenschap via een "community mobilisation" kan bewerkstelligen...

uitleg over het Utugi Children Centre in Kutus...

er wordt een stevig potje gevoetbald...

aan het eind wordt er samen gedankt voor het spel en de ontmoeting met elkaar...

even uitproberen hoe er met de hak papaja-bomen worden geplant...

Sinterklaasfeest met een echt Sinterklaasgedicht en pepernoten uit "Spanje"