Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

4 december 2013

Het was vroeg toen onze wekker afging. We moesten onze spullen pakken, want vandaag zijn we richting Yatta gereden. Het was een lange rit, maar de omgeving en het uitzicht waren prachtig. Tijdens de rit hebben we kunnen bijslapen, foto’s maken en gezellig met elkaar kunnen praten. Het verschil van stad en platteland in Kenia is al direct zichtbaar. Uitgestrekte gebieden met bebossing, rondlopend vee en mooie valleien. Maar de mensen zijn er ook, langs de weg zien we verschillende mensen en kinderen die naar ons zwaaien. Na een paar uur rijden over een weg met uitdagingen voor de chauffeur, zijn we aangekomen op de plaats van bestemming.  

Na een korte theepauze zijn we met de gasten naar de kapel gegaan om daar informatie te krijgen over CIM(Christian Impact Mission). CIM is een project waarbij ze uitgaan van de resources van het land en de mensen. De gastvrouw, die ons de informatie over het project gaf zei bijvoorbeeld: ‘Do not give us fish, but teach us how to fish’. We hebben tijdens de uitleg veel nuttige informatie gekregen over het project en ontwikkelingssamenwerking in Kenia. Na de uitleg, kregen we een rondleiding over het terrein. Stukken grond met (geplante) planten, geiten, varkens, kippen, vissen én struisvogels. Doordat de mensen daar alles zelf verbouwen zijn ze niet of nauwelijks afhankelijk van anderen of bijvoorbeeld geld van ontwikkelingssamenwerking. De zon stond hoog en de zweetdruppels liepen over onze hoofden, het was tijd voor de lunch.

Na de lunch zijn we verder gereden naar ons tweede guesthouse in Kirinyaga. Ook dit was een lange rit, maar de sfeer in de groep zat er goed in en dat maakte de lange rit wat aantrekkelijker. We zijn aangekomen bij ons tweede guesthouse: Christian Retreatcentrum Shunem. Omdat iedereen behoefte heeft aan een douche en een goede nacht, zijn we na het eten onze kamers gaan indelen en onder die heerlijke douches gaan staan. Hoewel – vergezeld door een kakkerlak – valt dat laatste behoorlijk tegen! Probeer nou nog maar te slapen…

onderweg buiten Nairobi staan prachtige villa-wijken...

verderop in het landelijk gebied zijn de huizen veel primitiever...

en de wegen worden ook slechter, vooral als het stevig heeft geregend...

onderweg kun je ook mooie plaatjes schieten...

in de dorpen, die we passeerden, was altijd veel bedrijvigheid...

aangekomen op het project in Yatta, moet er eerst worden gegeten...

beschermd tegen zon en regen, is het prima toeven...

voordat we het over het project hebben, wordt er eerst gezongen en gebeden...

er wordt uitgelegd hoe CCMP op een lokaal project werkt...

vanuit de "community mobilization" is een drinkwatervoorziening aangelegd...

als inkomen genererend project worden er struisvogels gehouden...

ook doet men aan moderne landbouwtechnieken, zoals plant veredeling....

naast de groentevoorziening wordt er ook gewerkt met dierhouderij...

op de terugweg naar het questhouse zien we hoe mens en dier bij de landbouw gebruikt worden...

 

aan het eind van de dag zijn we welkom in het guesthouse: Christian Retreatcentrum Shunem... en wordt de dag opgedragen aan de HEER!