Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

30 november 2013

Communicatie groep Kenia reis.

Na een korte nacht slapen in een lekker zacht bed, werden we wakker. Na het openen van de gordijnen zagen we een mooi uitzicht van het Guesthouse. De Afrikaanse zon kwam langzamerhand tevoorschijn en toen beseften we het pas echt:  “We zijn in Kenia”.

We hebben met de groep ontbeten en daarna zijn we voorgesteld aan studenten van een universiteit in Nairobi. We zijn met hun in dialoog gegaan over de ontwikkelingssamenwerking in Kenia. Onderwerpen als maatschappelijk ondernemen, armoede, transparantie binnen bedrijven en de corrupte overheid kwamen aanbod.  De studenten hebben ons een nieuw inzicht gegeven.

We hebben meer aan mensen die komen helpen, dan aan geld’.

Een aantal van de ervaringen van onze groep willen we graag met jullie delen:

“Het was interessant om te horen wat bedrijven veranderen voor de community. Hoe er een verandering heeft plaatsgevonden waarin bedrijven geïnteresseerd raken in de relaties met de burgers. We hebben gemerkt dat de burgers hier ook naar op zoek zijn.”

Wat nog meer naar boven kwam waren de heftige emotionele verhalen van Vanessa. Een jonge vrouw van achttien die haar persoonlijke verhaal vertelde over haar familie en de wijze waarop zij uit haar stam is verbannen door de keuze van haar vader. Daarnaast vertelde ze over confrontatie met de armoede in Kibera. De grootste sloppenwijk in Nairobi, Kenia.

Een quote van een van onze studenten: “Het is goed om deze verhalen te horen en ze mee te nemen in onze gedachten als we door de straten van Kibera lopen.”

Als laatste willen we graag met jullie delen hoe mensen hier kijken naar ontwikkelingshulp. Wat we veel horen en wat ook continue wordt herhaald is het volgende. De hulp vanuit het Westen is nog steeds hard nodig. De noodzaak is nog steeds vrij groot. Maar er heeft een verandering plaatsgevonden in de manier van hulp. Vroeger kwamen wij als blanke Westerlingen Afrika binnen met zakken geld waar op lange termijn niets mee gedaan werd. Nu streven NGO’s voor lange termijn projecten. Projecten waarbij de kennis van de lokale bewoners gebruikt kan worden om de mensen zelf te leren en te motiveren tot verandering.

Impressie Verblijf

We verblijven in een groot guest house, met daaromheen een hoog hek. Voor de avond wilden er een aantal van ons even buiten de hekken een kijkje nemen. We zijn met de gasten gelopen naar een supermarkt om de hoek en hebben daar onze inkopen gedaan. Volle busjes op de weg zwaaien, roepen en lachen naar ons. De Afrikaanse gastvrijheid voelt goed aan. Maar stiekem voelen we ons ook wel een klein beetje een bezienswaardigheid.

Voor de kerkdienst van morgen willen we een goede eerste indruk geven en hebben daarom een lied, met een dansje ingestudeerd. Onze Keniaanse gasten hebben ons geholpen met het bedenken van een dans. Want we willen natuurlijk niet als stijve harken vooraan in een volle Keniaanse kerk staan.

We eindigen de avond met een spelletje ik zie, ik zie wat jij niet ziet.. Want ja als je af moet kicken van Social Media, TV en whatsapp ga je anderen dingen verzinnen om je te vermaken.

de weg waaraan het guesthouse ligt...

het guesthouse is veilig en alleen toegankelijk via een "poort"...

binnen de poort is het ruim opgezet met veel mogelijkheden voor slapen en trainingsactiviteiten...

het guesthouse wordt gerund door de "sisters of Saint Joseph"...

groepsdiscussies met Keniaanse studenten....

en met mooi weer kan dat ook buiten...

tussendoor even relaxen met een bal...

de inbreng van de Keniaanse studenten wordt zeer gewaardeerd met een speech en een cadeautje...

tegen de avond even de "stad in..."

persoonlijke behoefte kan worden gelenigd door aankopen in de supermarkt....

onderweg worden we meermalen aangesproken door kooplui...

in het guesthouse worden we goed verzorgd met Keniaanse schotels...

tijdens het eten laat men de waardering zien voor de meegebrachte cadeautjes...

aan het eind van de dag wordt het lied voor in de kerk ingestudeerd...