Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

3 december 2013

Een dag vol nieuwe prikkels en emoties. We maken veel mee. Het mooie van een reis maken via de Christelijke Hogeschool is dat er tijd wordt genomen voor Bijbelstudie. Elke ochtend hebben we een team die verantwoordelijk is voor de organisatie van een korte “Good Morning Session”. Hierbij lezen we een gedeelte uit de Bijbel en bespreken we dat daarna in kleine groepjes. Tijdens deze reis gaan we echt dieper. Met elkaar praten over bepaalde onderwerpen is goed om te doen. Er heerste een bepaalde sfeer in de groepen waar iedereen op een comfortabele manier met elkaar kan praten. De groepen zijn erg open en daar zijn we dankbaar voor.

Op het programma stonden vandaag de volgende punten: Een bezoek aan LISP (Life Skills Promoters) een organisatie in Kenia die zich bezig houdt met het ontwikkelen en uitvoeren van projecten over Life Skills. Op dit moment zijn ze vooral bezig met educatieve projecten op scholen. Ze gaan de dialoog aan met kinderen over onder andere Aids HIV, hygiëne, het ontwikkelen van zelfvertrouwen en ze geven training in het vinden van werk voor jonge mensen.   Daarnaast kregen we een Life Skills les en bezochten we hét beroemdste gebouw van Kenia midden in Nairobi. In dit gebouw heb je vanaf het dak een prachtig overzicht . Als laatste reden we langs één van de sloppenwijken en bezochten we een “Rescue Child Shelter”.  Waar kinderen worden opgevangen. De meesten zijn wees en hebben op jonge leeftijd hun ouders verloren of hun ouders hebben ze in de steek gelaten. Binnen deze kinderopvang wordt er gezorgd voor eten, onderdak en onderwijs. Het was onwijs gaaf om te zien hoe blij ze waren toen ze ons zagen. We zien dat het in dit land belangrijk is om tijd in elkaar te investeren. De tijd te vergeten en echt aandacht te geven aan iemand.

Dat laatste heeft naar ons idee het meeste indruk gemaakt op de hele groep. We werden geconfronteerd met de chaos in de sloppenwijken en de viezigheid van de smalle straten. Voor het eerst liepen we hier met zijn allen doorheen. Het is nog steeds onbegrijpelijk dat mensen op zo’n manier kunnen leven. Het is ook moeilijk om te beschrijven hoe we ons op die momenten voelen, eigenlijk kunnen we er de juiste woorden ook niet voor vinden. Je moet het mee kunnen maken. We leren en we zien veel. We merken daarnaast dat de reflecties in kleine groepen enorm gewaardeerd worden. Op die manier kunnen we, ieder op zijn eigen manier, verwerken wat we op een bepaalde dag hebben meegemaakt.

We zien uit naar nog meer van het land en we zijn benieuwd naar morgen.

Slaap lekker allemaal!


de gewoontegetrouwe Bijbelstudie in groepen...


op bezoek bij Lifeskills Promoters...


uitleg van de directeur van Lifeskills Promotors, mevr. Emma Wachira, over het werk van LISP....


naast theorie ook toepassing via spannende werkvormen...


uitleg en toepassing van Patrick Muruthi van LISP over het resultaat van een kritisch creatieve actie...


op bezoek bij het Kenya International Conference Centre in Nairobi...


uitzicht over een deel van de stad Nairobi...


op bezoek in de slopenwijk Mukuru bij een Child Rescue Centre...


de kinderen genieten zichtbaar van zoveel belangstelling...


er worden vele foto's gemaakt...


met als resultaat mooie plaatjes: wie liefde geeft, ontvangt het veelvoudige...


op de groepsfoto met de direct verantwoordelijken...


op de terugweg een ontmoeting met dilemma's...


's avonds de gebruikelijke afsluiting...