Aart Jongeman klein
  • Aart Jongejan

Aart Jongejan

Student Bedrijfskunde MER

 
Marjet van Laar
  • Marjet van Laar

Marjet van Laar

 
Lauwrens Sneep
  • Lauwrens Sneep

Lauwrens Sneep

Student Leraar Basisonderwijs

 

Justice Conference – Recht mee maken

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 november komen 1.000 mensen bij elkaar op de Nederlandse editie van The Justice Conference. Onder het motto 'Recht mee maken' horen bezoekers inspirerende speeches en muziek en ontdekken ze samen hoe zij van betekenis kunnen zijn om hun eigen omgeving eerlijker te maken. The Justice Conference is een initiatief van Tear in samenwerking met International Justice Mission (IJM), de ChristenUnie, Micha Nederland en de CHE. 

Justice Conference logoHet christelijke evenement over recht en onrecht vindt plaats in de industriële setting van de Rijtuigenloods in Amersfoort. The Justice Conference werd eerder al gehouden in Chicago, Melbourne, Los Angeles en Hong Kong. Namens IJM zal Abraham George spreken. Anders sprekers zijn onder andere Gert-Jan Segers (fractievoorzitter ChristenUnie), Shane Claiborne (activist en auteur), Ken Wytsma (founder The Justice Conference), bisschop Zac Niringiye en Ruth Padilla (theologe).

Korting voor studenten
Voor studenten van de CHE zijn kaarten voor de Justice (Pre) Conference  met korting te bestellen via deze link. Meer informatie over de conferentie vind je op www.justiceconference.nl.
Bekijk hier de trailer

Justice Campus
Op de CHE wordt voorafgaand aan de Justice Conference een speciale week georganiseerd, waarin de studenten zich een week lang verdiepen in de thematiek. Op 11 november is de pre-conference. Deze dag zijn er tientallen momenten van gesprek, netwerken en brainstormen.

Recht in het hart
Het thema Recht ligt dichtbij het hart van de CHE en de bron van waaruit wij studenten opleiden. Zo kunnen studenten zich tijdens hun opleiding verdiepen in thema’s zoals mensenrechten, mensenhandel, armoede, ontwikkelingssamenwerking, internationale gezondheidszorg en duurzaamheid. De CHE wil de samenleving dienen door het opleiden van professionals die van betekenis kunnen zijn. Voor een rechtvaardiger wereld.

Programma Justice Conference

Preconference vrijdag 11 november
Tijd: ca. 12.30 t/m avond (incl. avondmaaltijd)
Locatie: Christelijke Hogeschool Ede
Bezoekers van de preconference kunnen kiezen uit verschillende verdiepende programma's rond de de hoofdthema's onrechtvaardige economische systemen, religieuze spanningen en gedwongen migratie. Een deel van het programma van de preconference bestaat uit korte werkbezoeken in de buurt van Ede gevolgd door een verdiepende masterclass. Voor voorgangers en ondernemers zijn er speciale programma's.
Het avondprogramma bestaat uit een mix van muziek, cabaret en open space.

Programma zaterdag 12 november
Tijd: 9.30 - 17.00 uur (inloop vanaf 9.00 uur)
Locatie: Rijtuigenloods, Amersfoort
Het zaterdagprogramma bestaat uit een aantal blokken met o.a. sprekers en muziek rond de specifieke thema's van The Justice Conference.

Blok A: Waarom zou christenen recht mee maken in deze wereld? 
Het opmerken van een oneerlijke situatie maakt je onrustig en vraagt om actie. Dat zit diep in mensen en is in de christelijke traditie ook erkent en verder doordacht. Welke motieven hebben gelovigen om zich in te zetten voor een rechtvaardiger wereld? Wat zegt de Bijbel erover, Jezus en de traditie, en hoe werkt dat in de praktijk?

Blok B: Hoe kunnen christenen recht mee maken bij religieuze spanningen? 
Vanaf nu wordt het concreter en gaan we drie soorten onrecht in onze omgeving onderzoeken. De eerste betreft religieuze spanningen. In bijna elk hedendaags conflict spelen religieuze verschillen een rol. In Nederland roept vooral de komst van moslim-immigranten vragen op. Alle partijen lijken elkaar hier onrecht aan te doen. Hoe kan dit genezen? Is het mogelijk in vrede samen te leven? 

Blok C: Hoe kunnen christenen recht mee maken bij onrechtvaardige economische systemen? 
Het waren vooral de bankencrisis en de kredietcrisis die duidelijk maakten dat er machinaties zijn in deze wereld die te groot zijn om te handelen en die tegelijk onrecht instandhouden en verergeren. Dat zien de meeste mensen ook gebeuren in een mogelijke 'Grexit', de uittocht van Griekenland uit de EU, en in de vele vormen van onderdrukking en slavernij in diverse handelsketens. Wie heeft niet met verbijstering gelezen over hoe je smartphone wordt geproduceerd? Hoe zitten deze systemen in elkaar? En valt hier toch iets in te doen? 

Blok D: Hoe kunnen christenen recht mee maken bij vluchtelingen? (gedwongen migratie)
Niets beheerste afgelopen jaar zozeer het nieuws als de zogeheten vluchtelingencrisis. De Berlijnse Muur is gevallen, maar we trekken inmiddels overal in Europa nieuwe muren op. Wie vluchtelingen opvangt kan op hoon en felle kritiek rekenen. Hoe kun je als individu in deze situatie iets betekenen? Verergert alle hulp de problematiek alleen maar uiteindelijk? Hoe kun je echt verschil maken?

Blok E: Wrap-up