Anne Pals
  • Anne Pals

Anne Pals

Docent Instituut Professioneel Begeleiden

 
Marieke Ooms
  • Marieke Ooms

Marieke Ooms

Transfer Sociale Studies

 
Johan van Vugt
  • Johan van Vugt

Johan van Vugt

Docent Transfer Sociale Studies

 

Praktisch voorbeeld

IPB logo

Een casus om te laten zien dat er meer is dan 'u vraagt, wij draaien'.

De begeleidingsvraag vanuit een organisatie in de jeugdzorg was: wat kunnen we doen aan de veelvuldige uitval van jonge professionals die de opleiding tot professional net enkele jaren achter de rug hebben? Het antwoord gaven zij zelf al; het zou begeleide intervisie moeten zijn met als hoofdthema timemanagement. Voor deze intervisie schakelden zij Transfer Sociale Studies in. Via intervisie zouden leervragen op dit gebied beantwoord kunnen worden waar de jonge professionals mee aan de slag konden gaan. Zij zouden dan meer in hun kracht komen te staan en er zou minder energie weglekken (met als gevolg een dreigende burn-out). De vraag om uitval tegen te gaan was natuurlijk heel legitiem.

Of het middel begeleide intervisie nu het goede middel was om het probleem te tackelen was een prangende vraag. Tijdens de intervisie bleek dat er veel meer aan de hand was binnen en buiten de organisatie wat meespeelde in de problematiek.

In onze visie is het belangrijk om niet alleen naar de individuen te kijken, maar ook naar de teams en eventueel de hele organisatie en de ontwikkelingen in de samenleving. Zo kom je tot oplossingen die blijvender zijn.