Robert Doornenbal

Lid kenniskring Geestelijk Leiderschap

Meer weten??  

Bart Cusveller

Lector Verpleegkundige Beroepsethiek

Meer weten??  

Vera Prins

Student Communicatie

Meer weten??  

Streaming in VO PO

Beeldmateriaal bij je lessen. Videoclips

In Vives (december 2006, nr.70) trof ik een pagina grote advertentie van 'KlaTeleblikssetv'. Op deze website zijn videoclips te bekijken die passen bij de lessen aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Maar er zijn - behalve KlasseTV - nog meer websites waar videoclips zijn te vinden...

Teleblik is een website voor het onderwijs. Leerlingen en docenten kunnen audiovisuele bronnen zoeken en bekijken. Teleblik bevat duizenden uren radio- en televisiemateriaal, voornamelijk uit de archieven van de publieke omroepen. Het gaat om historische en recente bronnen, zoals Het Klokhuis, Willem Wever, Jeugdjournaal, Schooltv, 8 uur Journaal, Tegenlicht en Andere Tijden, maar ook oude Polygoon Journaals. Het gaat om duizenden hele uitzendingen en op maat gesneden fragmenten. Deze fragmenten duren tussen de twee en vijf minuten en gaan over een afgebakend onderwerp. Gebruik kosteloos. Werkt met inlogcodes.
URL: http://www.teleblik.nl

KlasseTV is er voor alle leerkrachten in het basisonderwijs. Eenvoudig en leuk.
Met KlasseTV kunt u uw lessen nog leuker en leerzamer maken. Op deze site vindt u educatieve videoclips die naadloos aansluiten op de in het basisonderwijs gebruikte lesmethoden. De clips zijn gerangschikt per les, per hoofdstuk en per methode. U ziet dus meteen welke clip u nodig heeft. Makkelijk en overzichtelijk. Is nog gratis. Voor filmpjes van Teleblik zijn de Teleblik toegangscodes nodig.
URL: http://www.klassetv.nl

Schooltv beeldbank Een gratis en toegankelijke online database met honderden educatieve videoclips. Het aantal clips groeit jaarlijks, zodat uiteindelijk voor alle doelgroepen en vakgebieden een ruime hoeveelheid educatieve clips beschikbaar is. De clips staan op o.a. op vak geordend. Onbeperkt en zonder codes toegankelijk.
URL: http://beeldbank.schooltv.nl

In dezelfde Vives een aantal artikelen over het 'digitale schoolbord'. Dit 'digitale schoolbord' is zeer geschikt voor de (klassikale) vertoning van videoclips.

Wat ik me overigens afvraag... Drie organisaties met min of meer dezelfde videoclips... KlasseTV maakt deze clips bruikbaar bij de lesstof uit de diverse methodes. Ze gebruikt clips van Teleblik en de Schooltv beeldbank. Teleblik maakt weer gebruik van videoclips van de Schooltv... Drie verschillende organisaties die op hun website min of meer hetzelfde product leveren... Waarom niet gewoon één website die alles levert..? Of is hier één organisatie aan het werk met drie verschillende websites..?

Er is op internet ook heel wat (historisch) fotomateriaal te vinden. In een volgende posting ga ik eens een overzicht plaatsen van websites die fotomateriaal ter beschikking stellen, want ook hier zit voor het onderwijs heel bruikbaar materiaal tussen.

Als iemand nog websites weet met educatieve videoclips, dan hoor ik het graag. Ook voor websites met fotocollecties die geschikt zijn voor het basisonderwijs houd ik mij aanbevolen!

Tags: , , , ,

(Bron: http://computersindeklas.web-log.nl/computersindeklas/educatieve_videoclips/index.html )