Robert Doornenbal

Lid kenniskring Geestelijk Leiderschap

Meer weten??  

Bart Cusveller

Lector Verpleegkundige Beroepsethiek

Meer weten??  

Vera Prins

Student Communicatie

Meer weten??  

Beeldtaal

Hier verzamelen we informatie rond een nieuwe ontwikkeling: 

denken over beeld en 'literacy'

(dus een tamelijk theoretische site die nog veel aandacht behoeft)

Kinderen, pubers en adolescenten worden steeds meer beeldtaalgebruikers. Het belang van conceptuele informatie gaat naar de achtergrond en visuele informatie dringt zich op. De 'moderne' media zijn de afgelopen 20 jaar de grote opvoeders geworden.

Wikipedia beschrijft ook beelddenken. Een eenzijdige tekst want beelddenken komt overal voor, en de taal die we gebruiken verschuift van tekens naar symbolen, van schrijfttaal naar beeldtaal, van meer logisch denken naar meer associatief denken.
De generatie M, generatie C, de SMS-generatie of de Zap-generatie gebruikt de media niet alleen letterlijk als middel tot informatie, maar beweegt zich als een Homo Zappens door deze virtuele werkelijkheid.

De E-generatie (Wim Veen) (of de generatie Einstein) stelt andere eisen aan de inrichting van ons onderwijs, en als we het leren van deze generatie serieus willen nemen, moet we daarop inspelen. En dat doen we al!

"Beelden nuanceren niet, maar comprimeren de geschiedenis tot een enkelvoudig, lineair verhaal, dat in wezen slechts één interpretatie toelaat; ze produceren een voorstelling die alternatieven ontkent en geen recht doet aan de complexiteit van verbanden en de subtiele verscheidenheid aan motieven, vormen, gedachten." (bron: Rosenstone/Van Vree/Van Driel)


GESCHIEDENIS VAN HET BEELD

Er is veel te zeggen over de geschiedenis van het beeld, en de ontwikkelingen die leidden tot onze huidige multimediale cultuur. Deze site wil dit alles in beeld brengen en documenteren.

Is er sprake van een fundamentele verschuiving: zijn we van een schriftcultuur naar een beeldcultuur gegaan? Of leest de huidige generatie nog wel degelijk maar anders, en is de geschreven cultuur nog steeds dominant naast al het beeldgeweld aanwezig?


Enkele bronnen:
Via de Open Beelden-collectie van Beeld & Geluid kun je wat vinden, o.a. over de introductie van de Beeldplaat (1978). Maar ook over de geschiedenis van de telefoon of het honderjarig bestaan van de telegraaf (1950). Oude films over oude media.

Het KDC (Katholiek Documentatie Centrum) heeft ook een multimediale poot.


Kort is de ontwikkeling zo te schetsen:


Orale cultuur -> Schriftcultuur -> Multimediale cultuur

Rond de Middeleeuwen werd de orale cultuur van de mondelinge overlevering aangevuld met het geschreven woord. Dat geschreven woord bestond al in grote bibliotheken, en was over de hele bekende wereld aanwezig, maar met de opkomst van de kopierende monnik en wat later de boekdrukkunst verspreidde de schrift zich als massa-medium.


geheugen -> bibliotheek -> netwerk/server


Educatie met video en tv

Medio 2002 zien we bij de omroepen de digitale kanalen opkomen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Museumtv van de AVRO. Op deze site kun je de laatste film maar ook - via een archief - eerdere films over de uitgezonden musea te zien krijgen.

Op het gebied van het delen van digitale content gaat steeds meer gebeuren. Niet alleen nemen omroepen deel aan de onderwijsmarkt, ze komen ook zelf met content op het narrowcasting deel van ons internet. Vaak zie je dat broadcasting content, zeg maar tv-uitzendingen via jouw tv met een brede doelgroep, via breedband hergebruikt worden, via je pc. Daarnaast zijn er ook digitale tv-kanalen die een broertje of zusje op het internet hebben.

Een mooi voorbeeld is de NCRV die als initiator samen met de Regionale Opleiding Centra's en KPN tot ROCtv kwam. Dit is te lezen op hun eigen website (zoek via het trefwoordensite) en te zien via http://www.youroc.nl Vanuit marketing oogpunt overigens een leuke casus: KPN werkt zeker niet mee als sponsor in het onderwijs en wil met deze samenwerking op termijn bepaalde doelgroepen exclusief kunnen bereiken.

Klik hier voor hun promo van ongeveer 3 minuten rond ROCtv (hopelijk werkt de link).

De NCRV gaat ook met hun promotiemateriaal verder op bv de website van de ROC's . Hier zie je al een deel dat zich ook richt op specifieke onderwijscontent, zoals een filmpje met wat faalangst is.

De NCRV is een betrekkelijk nieuwe speler op het gebied van onderwijs en media. Teleac en RVU zijn natuurlijk al langer aanwezig in het onderwijs, ook via de grote ICT-instellingen van het onderwijs Kennisnet (voor het basis- en middelbaar onderwijs en MBO) en SURF (voor het hoger onderwijs). Een eigen themakanaal heet Nederland-e, specifiek voor het delen van educatief materiaal. Een grote Hilversumse partner als Beeld en Geluid werkt nauw samen met Kennisnet en SURF en komt vooral met Academia en Teleblik rechtstreeks met haar content in de onderwijsinstellingen.

Educatieve content op het web