Robert Doornenbal

Lid kenniskring Geestelijk Leiderschap

Meer weten??  

Bart Cusveller

Lector Verpleegkundige Beroepsethiek

Meer weten??  

Vera Prins

Student Communicatie

Meer weten??  

Media educatie

Hier bekijken we wat Media Educatie inhoudt

(opgebouwd sinds 2008)

Wat is mediaeducatie eigenlijk? Op deze site beginnen ze met drie mogelijke opvattingen. Wikipedia levert weer een andere benadering (en heeft waarschijnlijk alleen de Krant-in-de-klas-redactie als informatieleverancier...).


Hands-on met de media in het onderwijs

Om de media te leren kennen via de praktijk kun je naar online leeromgeving Shop4Media , een site voor het onderwijs (met veel overheidssubsidie opgezet en uiterst interactief en flashy, en  het levert ook nog eens gadgets op voor de leerling). Op Digital Playground levert men in dit kader zelfs workshops off- en online, en kunnen leerlingen een eigen Profielpagina maken met werkstukken en reflectie.

Beeld en Geluid heeft natuurlijk ook een educatieve tak, met een aanbod voor het onderwijs. Op deze site een leuke virtuele tentoonstelling over de ontwikkeling van het educatieve film/videogebruik in de klas!

Boeiend is de site die binnen het Int. Rotterdams Film Festival 2008 aandacht geeft aan media-educatie (zie ook www.filmsenses.com). Ook het daarbij betrokken Nederlands Instituut voor Filmeducatie levert een bijdrage aan de praktische media-educatie met een brede site waarin je bv lesbrieven kunt vinden. De Stichting Cinekid geef naast een festival ook workshops in het land, en kinderen (6-14 jaar) krijgen via de Cinekidstudio de mogelijkheid filmpjes te maken.

Al surfend zie je hier gestreamd een praktijkvoorbeeld van media-educatie op een school in Uden (via Stg FilmSet). 

….Jammer dat filmend educatief Nederland vooral in de grote steden actief is...


Interessante websites

We zien sinds enkele jaren dat 'gevaren' van het beeldgebruik beter in kaart worden gebracht en ook in relatief liberale milieu's wordt onderkent. Een mooi voorbeeld van dit laatste is de website Reklame Rakkers/mediamakkersmedia-educatie, compleet met participatie in een landelijke opleiding Media-coach (en met europese subsidie), die een eigen hoek hebben gecreeerd voor boeken over dit onderwerp en voor het door hun uitgevoerde onderzoek.

De site Mediawijsheid wil ook haar steentje bijdragen, vanuit de Raad voor Cultuur. En de informatieve site Kinderconsument levert een kleurrijke bijdrage aan het opvoeden van de jeugd in dit mediale tijdperk: jammer dat de video's op de site gedownload moeten worden...

Voor de generatie van de zappers is de site Zapouders, met natuurlijk aandacht voor de mediaopvoeding.
En ook de site met de titel Mijn Kind Online levert een vanzelfsprekende bijdrage aan het omgaan met de media (KPN levert hier een boeiend technische en financiele bijdrage, en het comité van aanbeveling is imponerend!).

Een andere site is die van de Stichting Beeldverhaal Nederland.

De site Kijkwijzer.nl levert ook een pagina met kijkgedrag van kinderen: zeer uitgebreid en grondig.

Klik hier voor meer informatie rond @sc Onderzoek & MediaEducatie sc@.


'Christelijke' media-ethiek

Binnen de gereformeerde (bevindelijke of reformatorische) wereld is een groot aantal discussies op gang gebracht rond het gebruik van de nieuwe (en oude) media. Het Reformatorisch Dagblad heeft er zelfs een thema-site voor aangemaakt.

Op de site van het Platform Mediawijzer staat veel informatie over een grote revolutie die zich binnen dit volksdeel aan het voltrekken is. Lees daar bv maar de reacties in het forum rond een aantal stellingen. Pierre Gorissen, een interessante ICTblogger, levert hier commentaar op de Hyvesdiscussie op deze site.

De DriestarEducatief biedt via een wachtwoord op internet cursusmateriaal aan. Met het multimediale en digitale Mediamaatje leveren zij op gereformeerde en reformatorische VO-scholen een breed onderwijsprogramma aan. Voor een overzicht van de thema's in het VMBO klik hier en hier voor een themawebsite in een reformatorisch onderwijsblad (overigens goed digitaal gedocumenteerd).


Overig 

In een artikel over een internationaal congres (uit 2007) wordt duidelijk hoe wij per land verschillen in het omgaan met dit thema. Sardes is een interessante commerciele speler in de media-educatie en breder in onderwijsland: met rechtsonder een instructieve video op hun frontpage!

Via het SLO (zie @sc Sites over mediaeducatie sc@) kwam ik nog een goede onderzoekssite rondom media-educatie tegen.

Hier staat een link naar een scripddocument met belgische tips rond Kinderfilms (2011).

Een site met films vanuit een filmcursus, de stichtingfilmset.nl.

Enige (globale) referenties rond onderzoek naar mediagebruik:

Patti Valkenburg, hoogleraar Kind & Media aan de UvA, heeft een eigen, volle site. Zij schreef: Vierkante ogen: Opgroeien met tv en pc (1997), en later: Beeldschermkinderen: Theorieën over kind en media (2002).

Peter Nikken, hoofd van het Expertisecentrum Jeugd & Media (bij het NIZW), met zijn website. Veelal links met samenvattingen van artikelen die niet gratis te krijgen zijn.

Een andere (grote) onderzoeksgroep is die bij de Afdeling Media, Communicatie & Organisatie (MCO) in Enschede. Hier werkt oa Ard Heuvelman, samen met Bob Fennis auteur van Mediapsychologie.

Utrecht kent een eigen experticecentrum en onderzoeksgroep.

Op de scriptiedatabank MiraMedia staat ook veel informatie, gesorteerd en downloadbaar.

Meer rond filmeducatie: zie kijk-goed.nl en Filmeducatie ; enkele andere dan Het Eye zijn: vmbofilmschool.nl (A'dam), Defrisseblik (Bromet), ...