Robert Doornenbal

Lid kenniskring Geestelijk Leiderschap

Meer weten??  

Bart Cusveller

Lector Verpleegkundige Beroepsethiek

Meer weten??  

Vera Prins

Student Communicatie

Meer weten??  

Goede Docu s

Interessante documentaires die ik plots tegenkwam en die benadrukt moeten worden...

De docu van Werner Herzog over de 'Grizzly Man' Timothy Treadwell (2005), een combinatie van natuuropnames, commentaar en een bijzonder filmproject (zie bespreking in de eerste link).

De docu van Antoinette Beumer en Maaik Krijgsman over de illusionist Hans Klok, See you in Vegas (2007).

De Israelische docu The Beetle (2007) is goed en onderhoudend. Hier wordt de grens van een vertelling al opgezocht: het is ook een goede bioscoopfilm geworden.

Bij VPRO import staat de docu Het Goede Leven, over vergane rijkdom. Deze docu is gemaakt door Eva Mulvad (Denemarken 2011, 58').

Een bijzonder docu is deze: Goodbye uncle Tom (Italie, 1971). De docu-maker in gesprek met zijn onderwerp, de slaaf.
MET UITGEBREIDERE BESCHRIJVING….

Rip! A remix manifesto is een belangrijke docu over het gebruik van het internet. Je kunt er ook voor betalen door zelf een prijs te nomen. Uitgezonden op de Nederlandse TV op woensdag 22 Juli 2009.

Girl Talk

De documentaire ‘Rip! A Remix Manifesto’ toont met veel humor de absurde en schokkende consequenties van het huidige auteursrecht voor particulieren, kunstenaars en wetenschappers. Een hoofdrol is weggelegd voor sample-artiest Girl Talk. Zijn opzwepende composities bestaan uit bewerkte fragmenten van bestaande muziek en als hij alle rechten daarvoor zou afkopen, zou hij miljoenen kwijt zijn. Zijn daarom ‘illegale’ optredens tonen de kunst van het sampelen en roepen vragen op over creatieve vrijheid in een tijd waarin grote mediabedrijven als TimeWarner en Disney het grootste deel van ons intellectuele eigendom bezitten.

In dit even serieuze als grappige manifest laten de makers zien hoe essentieel het voor kunstenaars en wetenschappers is om elkaars kennis te kunnen gebruiken en elkaar te kunnen inspireren. Software en muziek worden over de hele wereld via internet ontwikkeld, gedeeld en gebruikt buiten de grote corporaties om. Hun financiële belangen staan inmiddels recht tegenover de belangen van individuen. De makers luiden met ‘Rip! A Remix Manifesto’ de noodklok om artistieke en wetenschappelijke vrijheid voor de toekomst te garanderen.

De documentaire ‘RIP! A Remix Manifesto’ won de Publieksprijs tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam 2008 en is de eerste ‘open source’ documentaire waaraan internetgebruikers wereldwijd hebben bijgedragen. Via internet blijft hij, net als bepaalde software, voor iedereen ‘open’ voor verbeteringen via www.opensourcecinema.org.

Regie: Brett Gaylor
Producent: EyeSteelFilm