Robert Doornenbal

Lid kenniskring Geestelijk Leiderschap

Meer weten??  

Bart Cusveller

Lector Verpleegkundige Beroepsethiek

Meer weten??  

Vera Prins

Student Communicatie

Meer weten??  

De Documentaire

Documentaires komen de laatste jaren sterk op, ook als kunstvorm. Vandaar deze hoek!

Een documentaire is een kunstvorm. Het woord komt van het Latijnse docere en dat betekent onderwijzen. Het is in zekere zin dus een les, een vermaning of een waarschuwing.

Als iets "documentary value" heeft is het dus iets feitelijks en authentieks (Jack C. Ellis). Documentaires hebben dus iets van een primaire bron van informatie, in de zin van documentatie

Kijk ook op de wiki's Documentaire, Mockumentary en op de engelse Documentaryfilm / Mockumentary. De universiteit van Berkeley heeft een overzicht van niet fake en mock-documentaires. Kijk verder ook op Docudrama en op de site van de BBC (sommigen zijn ook beschikbaar via de player).

Enkelen van de vele documentaire - sites staan bij de bookmarks op deze Educatieve site. Diverse sites verzamelen docu's. 

Om de paar jaar komt er een gerenommeerde lijst met een Top 50: in augustus 2014 kwam deze lijst van Sight & Sound / BFI. Een belangrijke graadmeter van onverdacht kritische bron.

Op Documentaire.nl worden Nederlandse docu's verzameld, per dag op tv te zien, en met diverse links naar streaming docu-media. De VPRO heeft een site Hollanddoc. Ook hebben ze VPRO Import en http://www.vpro.nl/documentaire.html. 

Het digitale kanaal van de Nederlandse omroepen, kent ook een eigen docblog. Op hun site kun je oa op regisseur zoeken naar hun producten. Minder bekend is het kanaal DocsOnline. Hier staan vele documentaires en producties die het grote publiek moeilijk bereiken, verzameld en gepubliceerd door een enthousiaste groep docu-liefhebbers. Met links naar RSS-docblogs, en helaas heeft de CHE geen abonnement genomen. Helaas wordt in 2016 NPOdoc (www.npodoc.nl) afgebouwd en stopt de NPO docu's weer weg in een cultuurkanaal: documentaires zijn meer dan een vorm!

Enkele thema's:

 • Een onderwerp apart is Michael Moore. Bekijk zijn trailer over Bowling for columbine. Hij maakte ook Fahrenheit 9/11 en in 2008 Slacker Uprising (te bekijken via de website). Een bekroond en vergruist documentalist… Ook aanwezig in de CHE-mediatheekDaar staan bv ook een documentaire over IndoChina dat als voorbeeld dient in de lessen Verhaal en Montage - techniek en een box met het werk van de bekende filmmaker Frans Bromet.
 • Er zijn websites die docu's over een bepaald onderwerp verzamelen. Zo is er een over de Waarheid van 9/11.
 • Marleen Garretsen maakte in 2006 een scriptie 'Sponsorvriendelijke documentaires?' Via de Nieuwe Reporter kun je deze downloaden: ze hebben vele zeer interessante scripties, ook over tv en media. Zoek ook via de HBO-Kennisbank.
 • De regionale omroepen hebben een eigen regiodoc , een documentaire TV-festival dat enkele eigen geproduceerde docu's gezamenlijk vertoond.
 • Stichting Beeldlijn maakt documentaire films over het culturele, sociale en politieke leven in het Noord Nederland.
 • Op deze subsite verzamel ik docu's over bevindelijk gereformeerden.

  Tot slot

  DocBlogs is een onderdeel van Holland Doc en verteld met tekst en beeld veel over het maken van docu's.

  In het onderwijs is er een eigen Documentaire school: Docschool

  Op deze site vind je meer dan 1200 docu's, verzameld via YouTube door een aantal arme studenten (zoals ze zelf zeggen).