Robert Doornenbal

Lid kenniskring Geestelijk Leiderschap

Meer weten??  

Bart Cusveller

Lector Verpleegkundige Beroepsethiek

Meer weten??  

Vera Prins

Student Communicatie

Meer weten??  

Filmgebruik Onderwijs

Hier wil ik tips geven voor het onderwijs (PO / VO / MBO / WO)

Voor meer technische info: zie Video & Onderwijs

Meer informatie over mediawijsheid, zie links als link bij Filmgeletterdheid. Het is een groot onderwerp dat een eigen website zou moeten hebben.

Zoek je podcasts over film en filmbeschouwing: Adeline van Lier houdt interviews op de radio, o.a. over film.

En mensen als Frank Bosman werken mee aan de IKON podcast ZINCAST, over muziek en films.


Deze Belgische site (over film en geschiedenis) biedt een groot aantal films met een menu voor extra informatie.

In 2010 was er een studiedag voor Leraren Godsdienst in Belgie: zie dit pdf en deze ppt., van Chris Jeune (K.U. Leuven).


De lessen over film en filmgeschiedenis van Jeroen Krabbé zijn hier te vinden. Een pakket is te bestellen bij de site www.filmeducatie.nl of via het Eye film institute(de overkoepelende organisatie). Op hun nieuwe site rond film-educatie staan diverse links naar diverse materialen. Ook kun je via de site Kijk-goed.nl zien welke film geschikt is per leeftijd.

Dit is een film over de bioscopen van Sacratmento. Deze film over het ontstaan van de film is meer dan 100.000 x bekeken.

Een goede DVD-serie is MOGULS & MOVIE STARS. Links bij Geschiedenis een overzicht van de afleveringen.

Oude films kunnen gezien worden via de Download from the Library of Congress zoals de The Great Robbery.

Een grote site, met diverse filmthema's, is deze: http://www.filmsite.org. Ook veel filmposters en grote databanken.

 

Film kijken als eindexamen

Het is toch eigenlijk van de zotte: wel kunstgeschiedenis, muziek en literatuur op school, maar geen les in film! Terwijl de overheid projecten over 'mediawijsheid' stimuleert, komt cinema er karig af - geen wonder dat het zo droef gesteld is met Nederlandse filmcultuur? 

Wiskundedocent en cinefiel Frank Blaakmeer aan het Gymnasium Sorghvliet in Den Haag is een van de docenten die zich samen met Filmhuis Den Haag inzet om film als serieus schoolvak te introduceren. Blaakmeer studeerde theologie en schreef zijn eindscriptie over de religieuze thema's in de films van Russisch cineast Tarkovski. "In film geïnteresseerde leerlingen, en welke leerling is dat niet, worden op school niets wijzer over de geschiedenis van het medium", vindt Blaakmeer. Hij vreest dat veel leerlingen denken dat film niet verder reikt dan videotheek-dvd's van een paar jaar oud. "Het is vreemd dat het onderwijs zo weinig aandacht schenkt aan de cultuurvorm waar leerlingen, naast populaire muziek, het meest van genieten." 

Blaakmeer wil een lesmethode gaan ontwikkelen om vwo-scholieren films te leren 'lezen', en somt per e-mail al een rits methodes op: "Onderbouw: voorbereiding en warm maken door bezoeken aan het Haags Filmhuis (begeleid filmkijken). Klas 4: analyse van filmtaal aan de hand van aansprekende kwalitatief goede films (denk Bordwell en Thompson, zowel Film Art als Narration in the Fiction Film), klas 5: filmgeschiedenis en genretheorie, klas 6: analyse van meesterwerken en oeuvres." Als dit alles mocht leiden tot een eindexamen, dan is Blaakmeer daar niet op tegen. "Begrijpen hoe je door film gegrepen wordt, is dat niet een aardige doelstelling binnen het door de onderwijsraad geschetste 'sociaal-pedagogische doel'?"

Bron: filmkrant