Robert Doornenbal

Lid kenniskring Geestelijk Leiderschap

Meer weten??  

Bart Cusveller

Lector Verpleegkundige Beroepsethiek

Meer weten??  

Vera Prins

Student Communicatie

Meer weten??  

Zin in Film

Hoe gebruiken de missies en congregaties film voor hun communicatie en PR?
Wat doen katholieken en andere zinzoekers aan film?

Hieronder een overzicht van activiteiten...

 


Dag van de Spirituele Film

HELAAS......DE FILMDAG IS UITVERKOCHT!!!!!!

Zondag 14 november 2010 vindt in LUX te Nijmegen voor de twaalfde keer de Dag van de Spirituele Film plaats. Weer een gezamenlijk initiatief van het Han Fortmann Centrum en de Stichting KFA-Filmbeschouwing. Dit jaar is het thema ‘Spiritualiteit van de zielsverwantschap’. Twee films staan op het programma:

nothing-personalNothing Personal (Antoniak, Nederland 2009). In een afgelegen huis aan de Ierse kust vindt een jonge Nederlandse vrouw de eenzaamheid die ze zoekt. Daar treft ze een oudere man die een teruggetrokken bestaan leidt. Hun gekozen eenzaamheid verbindt hen. Hij vraagt haar voor hem te komen werken in ruil voor eten.

Zij gaat akkoord, op één voorwaarde: geen persoonlijke relatie, uitsluitend werk. Desondanks ontstaat er langzaamaan een intrigerende band tussen hen.
Kijktips en uitleiding door Marjeet Verbeek.

 

l-empreinte-de-l-angeL’empreinte de l’ange (Nebbou, Frankrijk 2008). Wanneer Elsa bij toeval de zesjarige Lola ontmoet is ze ervan overtuigd dat het meisje haar dochtertje is. Geobsedeerd volgt ze het meisje.

Tijdens haar zoektocht naar de waarheid, ontmoet ze ook Claire, de moeder van Lola. Claire maakt zich op haar beurt zorgen over het vreemde gedrag van Elsa die voortdurend in de buurt van haar dochter is. De film laat treffend zien hoe moederinstinct en zielsverwantschap strijden om de voorrang. Kijktips en uitleiding door Tjeu van den Berk.

Programma:

11.45-12.00  Zaal open
12.00-12.15  Welkom en kijktips
12.15-13.45  Vertoning Nothing Personal
13.45-14.15  Pauze
14.15-14.45  Uitleiding door drs. Marjeet Verbeek
14.45-15.00  Discussie

15.00-15.10  Kijktips
15.10-16.45  Vertoning L’empreinte de l’ange
16.45-17.15  Pauze
17.15-17.45  Uitleiding door dr. Tjeu van den Berk
17.45-18.00  Discussie en afsluiting

Uitleiders:
Tjeu van den Berk
is theoloog en publiceert regelmatig over film en filmeducatie.
Marjeet Verbeek is theoloog en bestuurslid van de KFA-Filmbeschouwing.

Datum en tijd: Zondag 14 november 2010 van 12.00-18.00 uur
Plaats: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Kosten: bij voorinschrijving € 23,-, aan de zaal € 28,-

Voorinschrijving. er is geen mogelijkheid meer om kaarten te reserveren. Uitverkocht!!!

Informatie: 024-361 90 10
www.kfa/filmbeschouwing.nl


 

Colloquium Kloosters op film.

Het gebruik van het medium film door orden en congregaties in Nederland

vrijdag 10 december 2010 in Nijmegen

In de loop van de twintigste eeuw gingen vrijwel alle orden en congregaties in Nederland gebruik maken van het medium film. Soms betrof het niet meer dan de hobby van een individuele religieus maar veel religieuze gemeenschappen lieten ook professionele films vervaardigen om aan de buitenwacht te laten zien wat voor werk zij deden en hoe hun leven eruit zag. Deze films werden vooral gebruikt als propagandamiddel bij de werving van nieuwe leden. Sommige orden en congregaties legden hun werk onder de inheemse volkeren van Azië en Afrika vast op film bij wijze van antropologisch en missionair document. De laatste jaren worden films vervaardigd als een soort testament en getuigenis van de betreffende congregatie. Het gebruik van film voor dergelijke doeleinden is een tot nu toe vrijwel onbelicht aspect van de geschiedenis van het religieuze leven in Nederland. Tijdens dit colloquium zal aandacht besteed worden aan de betekenis van films voor de religieuze gemeenschappen en aan de wijze waarop films kunnen worden benut als historische bron. Stichting Echo wil op die manier het gebruik van audiovisueel materiaal bij de bestudering van de geschiedenis van het kloosterleven in Nederland stimuleren.

Programma

09:30 Ontvangst met koffie en thee
10:00 Openingswoord door de voorzitter van Stichting Echo, dr. Vefie Poels
10.05 Drs. Luc Vints (KADOC, Leuven), Het filmmedium in de katholieke kloosterwereld: een historisch overzicht
10.45 Prof.dr. Bert Hogenkamp (Universiteit Utrecht / Instituut voor Beeld en Geluid), Missiefilms: tussen propaganda en filmkunst
11.25 Dr. Joos van Vugt (Stichting Echo / Radboud Universiteit Nijmegen), Werven met celluloid: rekruteringsfilms van orden en congregaties
12.05 Lunch
13.30 Dr. Marie-Antoinette Willemsen (Stichting Echo / Radboud Universiteit Nijmegen), De fictieve kracht. De missiefilms van de missionarissen van Steyl (SVD)
14.10 Drs. Annemarie Strijbosch en dr. Gabrielle Dorren, Het filmproject van de Kleine Zusters van de H. Joseph in Heerlen
14.50 Carine van Vugt, Het project Kloosterverhalen van stichting Verhalis: intenties en dilemma’s
15.30 Pauze
16.00 Resumé door prof.dr. Bert Hogenkamp
16.15 Dr. Vefie Poels, Presentatie van de nieuwe bundel in de Echo-serie Metamorfosen: Het geloof dat inzicht zoekt. Over de rol van religieuzen in de wetenschap
16.45 Afsluiting met drankje Praktische informatie: Locatie: Cultureel Centrum LUX (zaal 6), Mariënburg 38-39, Nijmegen

Kosten: € 30
Voor aanmelden kunt u een mailtje sturen naar onze secretaris dr. J. van Vugt: j.v.vugt@stichting-echo.nl