Robert Doornenbal

Lid kenniskring Geestelijk Leiderschap

Meer weten??  

Bart Cusveller

Lector Verpleegkundige Beroepsethiek

Meer weten??  

Vera Prins

Student Communicatie

Meer weten??  

Docu over refos

Documentaires over Bevindelijk Gereformeerden (refo's)

Er zijn sinds de eeuwwisseling diverse documentaires gemaakt over protestanten, met name over de bevindelijk gereformeerde stroming daarbinnen. Sommigen trokken veel aandacht van pers en media: een overzicht.

Voor 2000

Staphorst - Beelden van Nederland (Max de Haas, 1955)(4"44')

Polio in Staphorst (oude docu, op NPO-site, jaren 60)(26 min.)

2000-2005

De duivel is slim (Hans Heijnen, 2005, 58 min.)

Documentaire over Urk, een gesloten, gelovige vissersgemeenschap. Het geloof speelt nog steeds een belangrijke rol op Urk, het voormalige eiland in de Zuiderzee (tekst van website). 

2006-2010

Amen (Camiel Zwart, 2006, 26 min.)

Een kort document over gelovige reformatorische jongeren. Zie ook hier een interview met deze regisseur. Een andere docu van hem staat hier. Het zijn veel sfeerbeelden, korte interviews, niet erg volledig, weinig informatie, mooie beelden (uit Zeeland?), lastig script, geen introductie personen, alleen voornamen in aftiteling (CSFR Leiden), werkstuk voor NFTA.

Staphorst in Tegenlicht (Emile van Rouveroy van Nieuwaal, 2007)

Het eerste van een drieluik over bevindelijk gereformeerden en in het bijzonder de eerste twee afleveringen over het leven van een gelovige Staphorster.

Rijssens stille oorlog (Emile van Rouveroy van Nieuwaal, 2010)

De regisseur legt een verbinding tussen bevindelijke christenen en moslims, beiden woonachtig in Twente: kijk zelf of dit lukt.

2011-2015

Mannenbroeders van Kootjebroek (Geertjan Lassche, 2011)(59 min.)

Een docu over de MKZ crisis, 2001. Sommige inwoners zien de gedwongen massaslachting als een aanval van een anti-christelijke regering op hartje Bijbelbelt. Hoe verhoudt het verzet zich tot de christelijke overtuiging van de Kootwijkerbroekers? Wat betekent gehoorzaamheid aan God in deze context? (tekst van website)

Het Urker mannenkoor Hallelujah - tussen storm en stilte (Kees Brouwer, 2011)(95 min.)

Reformation (Jeanette Groenendaal, 2011)(82 min.) Een 'experimentele documentaire', delen los aanwezig op internet, nogal experimenteel, gebruikt beelden op evenementen (Documenta 13 te Kassel) en in installaties, ook via IDFA, diverse reviews (bv op cineville). Zie ook Moviemeter over deze film en een playlist van Zoot Derks op YT.

Houdt God van vrouwen? (Emile Rouveroy van Nieuwaal, 2013) Deze docu kreeg in 2014 een buitenlandse prijs.

2016-heden

De documentaire Na de Zomer… (Ingrid Kamerling, 2015) gaat even als bovenstaande docu's over refojongeren en hun geloof. Ook het TV-programma Jinek gaf dit onderwerp een stem en ook werden de jongeren uitgebreid op de radio geïnterviewd. Een recensie uit het Cinemagazine (een van de drie of vier belangrijke recensiewebsites in ons taalgebied) was negatief: de recensent vindt het een "vlakke" docu. En de rechtse The Post Online was ook zeer kritisch en noemt het een vorm van kindermishandeling…

Zie ook YT-kanaal IDTVdocs