Robert Doornenbal

Lid kenniskring Geestelijk Leiderschap

Meer weten??  

Bart Cusveller

Lector Verpleegkundige Beroepsethiek

Meer weten??  

Vera Prins

Student Communicatie

Meer weten??  

Protestantisme en Film

Een site over Protestanten en film: een bijzondere relatie.

Er werd de laatste jaren weinig aandacht gegeven aan de film Een Vlucht Regenwulpen. Na het boek (uit 1978) verscheen in 1981 ook de film, van de regisseur Ate de Jong. De film kreeg veel complimenten en komt terug in de serie over de geschiedenis van de Nederlandse film (Allemaal Film, 2007, met presentator Jeroen Krabbé).

De film Dorsvloer vol Confetti (Hazekamp Schwab) kreeg in 2014 wel veel aandacht: zie de vele recensies op onze subpagina. Ook films als Der Weisse Band (Haneke, 2009) en al veel eerder Braking The Waves (Von Trier, 1996) zijn hedendaagse toppers voor filmcineasten.

En in 2016 komt Knielen Op Een Bed Violen in de bioscoop, op basis van het boek van de Edenaar Jan Siebelink.

Deze site grijpt zulke gebeurtenissen aan om de vraag te stellen: wat is het beeld van protestanten in de (Nederlandse) film? Hoe representatief zijn de gebruikte middelen? Waarin wordt fictie onderscheiden van waarheid? Op welke wijze worden typeringen gebruikt?

 

Enkele bronnen over bevindelijk protestanten:

José M. Baars-Blom, Licht onder de Zwaren. Belevenissen van een buitenstaander in de biblebelt. Uitgeverij De Vrije uitgevers, 96 blz (2013).

Gertjan van Dijk, Het geloof der vaderen. De denkwereld van de bevindelijk gereformeerden. Uitgeverij Sun, 263 blz (1996). (zie ook hier: De Groene over dit boek, 1996)