Robert Doornenbal

Lid kenniskring Geestelijk Leiderschap

Meer weten??  

Bart Cusveller

Lector Verpleegkundige Beroepsethiek

Meer weten??  

Vera Prins

Student Communicatie

Meer weten??  

KFA en CEFA

Site met info over de Katholieke Film Actie en de Christelijke Film Actie (1947, CEFA of de stichting Filmvorming)

Volgens de site Bioscoopgeschiedenis in 1969 van het toneel verdwenen, de katholieke actie al eerder.

Inmiddels promoot de van oorsprong katholieke organisatie KFA-filmbeschouwingfilms met artistieke en levensbeschouwelijke kwaliteiten, met een uitgebreide website en actuele artikelen en links. Sinds 2013 noemt de organisatie zich Het Filmgesprek, compleet met een aanbod van sprekers en een eigen site.

 

Haar bestuursleden in 2011: Marcel Elsenaar heeft oa deze site (en boek Land van Geloven, 2010), Marjeet Verbeek (voorzitter en geeft vaak lezingen), Rolf Deen was tot 2008 eindredacteur bij de KRO televisie (LinkedIn 2011), Peter de Haan. Latere bestuursleden (sinds 2015): Ruud van Neure (vz), Jacob Bouwman (VU), Rolf Deen en Hennie Burggraaff (RKK/NCRV). Tjeu van den Berk is een prominent lid en auteur.

Haar vijf spirituele thema's: Vriendschap & Ontmoeting, Verlies & Zingeving, Angst & Hoop, Verzet & Geweten en Leiderschap & Groei. Jaarlijks organiseert zij de Dag van de Spirituele Film (in november/Nijmegen) en met een groep auteurs schrijft men ongeveer driemaandelijks recensies en filmbesprekingen op de site.

 

Een buitenlandse tegenhangers zijn de Decent Films Guide , de Faith & Film Critics Circle, Interfilm (een duitse databank, met een groot aantal links) en de bredere Senses of Cinema (an online journal devoted to the seriouseclectic discussion of cinema). Voor onderzoek kan dienen: het Journal of Religion and Film (Universiteit van Nebraska), JoyOfMovies en de Strictly  Film School. Websites met beschouwelijke artikelen en aandacht voor levo.

Sylvain De Bleeckere, docent Cultuur in Belgie en regelmatig met dit filmthema bezig, wordt hier geïnterviewd (2009).

Wat weten we nog van christenen die zich bezig hielden met film?

De eerste sporen van mijn zoektocht naar de christelijke film actie.

Filmblad, Christelijke Filmactie in Nederland (apr 1953, enig exemplaar in HDC aan de VU); ook als afleveringen aanwezig in Catalogue du centre de documentation, een uitgebreide site rond het Cinémathèque Royale de Belgique.

Hoek (1904-1986) was actief in deze club, als ook in de NCRV.

De katholieke tegenhangers: Stichting Katholiek Filmcentrum voor de Jeugd (1953-1971, 2 meter archief bij het kdc te Nijmegen), Stichting Katholieke Film Actie in Nederland (1928-1983, 19,62 meter) en de Stichting Katholieke Film Centrale (1928-1970, 9 meter). Er was vast ook een Socialistische Film Actie, en sowieso een Nederlandse.